BTW-verhoging naar 21%. Gevolgen voor Microsoft Dynamics NAV / Navision.

Per 1 oktober wordt de hoge BTW verhoogd van 19% naar 21%. De overheid heeft hiervoor een document met vragen en antwoorden gemaakt: Document_BTW_verhoging_21

BTW-instellingen Microsoft Dynamics NAV

In Microsoft Dynamics NAV (NAV (voorheen Navision)) wordt het percentage BTW vastgelegd in de BTW-productboekingsgroepen.
De BTW-productboekingsgroepen vind u in het menu “Financieel beheer”, Instellingen, “BTW-boekingsgroepen”, Product. Via de knop Instellingen wordt het scherm BTW-boekingsinstellingen geopend. Hier staat in de kolom “BTW %” het huidige percentage van 19 procent.

Levering van diensten en producten die vanaf 1 oktober plaatsvinden, moeten met 21% BTW gefactureerd worden. Hiervoor dient een nieuwe BTW-productboekingsgroep aangemaakt te worden in NAV. Het is het makkelijkst om de BTW-boekingsinstellingen te kopiëren van de 19% BTW-productboekingsgroep. Pas vervolgens na het plakken bij de nieuwe BTW-productboekingsgroep BTW21 de volgende gegevens aan: BTW-identificatie en BTW % naar 21%. De grootboekrekeningen die ingesteld staan kunnen hetzelfde blijven.

Wijzigen stamgegevens

De BTW-productboekingsgroep wordt in NAV ingevuld op diverse stamgegevens zoals artikelen, resources en grootboekrekeningen. Deze stamgegevens kunnen pas gewijzigd worden in oktober.

28-09-2012:
Naast de bovengenoemde stamgegevens, dienen ook de volgende stamgegevens gewijzigd te worden op 1 oktober:
– veld “Std. btw-prod.-boekingsgroep” bij artikelcategorieën ((indien aanwezig) Financieel beheer, Voorraad, Instellingen).
– veld “Std. btw-prod.-boekingsgroep” bij productboekingsgroepen (Financieel beheer, Instellingen, Boekingsgroepen, Product).

Wanneer je begint bij het wijzigen van veld “Std. btw-prod.-boekingsgroep” bij productboekingsgroepen, vraagt NAV of je ook de bijbehorende artikelen, grootboekrekeningen en resources wilt wijzigen. Hierop kun je Ja antwoorden wanneer je geen batchmatige functie hebt die alles veranderd. Het kan toch nog zijn dat na het veranderen van alle “Std. btw-prod.-boekingsgroep”-velden er stamgegevens zijn met BTW-productboekingsgroep BTW 19%. Verander deze dan nog handmatig of met een batchmatige functie.

BTW-productboekingsgroep in schermen

Het moet mogelijk zijn om op een inkooporder, inkoopfactuur, verkooporder, verkoopfactuur en de credit-versies van deze schermen de BTW-productboekingsgroep te wijzigen. Voeg deze kolom dus toe op de schermen waar dat nog niet gedaan is. De kolom kan ook verborgen zijn. D.m.v. rechtermuisknop op de kolomkoppen kun u kijken of de kolom geselecteerd kan worden.
Ook op de geboekte documenten kan het handig zijn om deze kolom toe te voegen.

Overgangssituaties

De levering van de dienst of het product bepaald het BTW-tarief dat gehanteerd moet worden.
Stel nu dat er een verkooporder aangemaakt wordt in september van 10 stuks van een bepaald product. En wanneer er daarvan 8 geleverd worden in september dienen deze producten gefactureerd te worden tegen 19% BTW.
Wanneer de resterende 2 stuks pas in oktober geleverd worden, moeten deze tegen 21% gefactureerd worden.
In NAV is het dan nodig om op die verkoopregel de BTW-productboekingsgroep te wijzigen naar de 21% BTW-groep.
Dit zelfde geldt voor openstaande inkooporders. Ook hierbij moet na 1 oktober de BTW-productboekingsgroep aangepast worden naar 21%.

BTW-aangifte

Wanneer u voor 1 oktober verkoopfacturen maakt met 21% moeten de bedragen terecht komen in groep 1C. Wanneer deze regels nog niet aanwezig zijn, moeten deze aangemaakt worden.
De regels kunnen aangemaakt worden in het menu “Financieel beheer”, Grootboekposten, “Periodieke activiteiten”, Btw, scherm “Btw-aangifte”. Een handige werkwijze hierbij is om te ‘spieken’ bij de andere regels van rubriek 1.

Wanneer u in oktober de aangifte tot en met september hebt gedaan, moet de BTW-aangifte nog eens aangepast worden om klaar te zijn voor de aangifte over oktober.
Waarschijnlijk is het het beste om de regels voor 1A te kopiëren en hierin te verwijzen naar de nieuwe 21%-groep. Het zou namelijk kunnen dat er toch nog 19%-facturen ontvangen zijn, waardoor de 19%-groep niet verwijderd en/of vervangen kan worden in de btw-aangifte.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
BTW-verhoging naar 21%. Gevolgen voor Microsoft Dynamics NAV / Navision., 9.0 out of 10 based on 4 ratings

3 Responses so far.

 1. Gijs Heerkens schreef:

  Ben wel benieuwd hoe de meeste bedrijven om zullen gaan met de BTW-verhoging. Doorberekenen aan de klant, of de prijsstelling behouden?

 2. Tim Jansen schreef:

  Bedankt voor de handleiding. Tino mijn complimenten voor de website. Ziet er erg goed uit!

 3. Bart Eenkhoorn schreef:

  Hallo Tino,

  Wat een mooie en duidelijke website.
  Eigenlijk kwam ik er terecht door jouw mailtje ivm de BTW verhoging. Trouwens ook een zeer duidelijke uitleg!

  Greot van Bart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *